четвъртък, 19 февруари 2015 г.

50 нюанса Левски

Вече за никого у нас и по света не е тайна артефактът, че филмът "Дяконът Левски" на Максим Генчев след дълги митарства, най-сетне излезе на екран и имаше своята, макар и противоречива премиера.
Не е тайна, че за да го видят повече хора, над 40 кметове наддават, за да откупят филма, за да могат съгражданите им да го гледат безплатно.
Не е тайна и че веднага след премиерата - както си му е обичая в последните години - куцо и сакато хукна да си дава безценното мнение за филма, за Апостола, за Генчев... във Фейсбук разбира се, къде иначе /в крайна сметка тази година дори честването на Левски беше организирано чрез евънт във фейса, чак да се чуди човек как преди време се събирахме хиляди и без интернет евънти/.
Тъпото е, че мнозинството "експерти" са точно толкова експерти, колкото и аз, тоест - никакви. Да не говорим, че повечето от тях дори не са гледали лентата.
Аз лично ще я гледам. Тогава ще преценявам, може пък и аз да се напъна и да се разпиша във Фейсбук, ние в списание "Култура", естествено.
Ще го гледам, въпреки, че било срамота, видите ли, че Левски псувал, стрелял, биел, пеел и прочее.
Лош човек?! Друг път! Просто човек, бих казал.
Човек като всички нас, само дето за разлика от нас не си е кротувал и не се е криел под полата на жена си, докато дерибеите /и тогава и сега/ си веят байрака, колят, бесят и крадат, разпиляват и загробват родината.
Човек, който псува, когато е ядосан /естествено! вие какво - не псувате ли, псевдоестети напудрени?!/, който ходи до тоалетната, яде и пие, спи и бодърства, изморява се и е бодър, спи с жени или просто пее, когато му е ведро на душата.
Левски не е черно-бял, както искат да го изкарат някои. Не е просто икона. Не е просто светец, апостол, революционер, съвестта на българина. Както вече казах, той е човек от плът и кръв и не е едноизмерен и сив. Ако не бяха нюансите на разума, душата и сърцето му, никога не би бил това, в което се е превърнал през вековете.
В Дякона, Апостола, Дженгиби, Васил Левски.
Човек, който с лъвски скок отдавна е надскочил всички нас, начело с държавниците ни и има още дълго да го гоним. Поне тези от нас, които вече не са паднали в прескочения от него трап...
А останалите драскачи по-добре да продължат да си чещат овехтелите пера с холивудската софт порно боза, наречена "50 нюанса сиво".
А за останалото нека публиката да прецени.

Няма коментари: