петък, 15 юни 2012 г.

Ако месарите бяха вегетарианци /по Уди Алън/


Драги Тео,
Пиша ти като на колега, защото и двамата сме от един бранш и на един хал , а именно – работата с така наречения бизнес напоследък мамата си трака. Месарницата върви криво-ляво, навсякъде съм нацвъкал табелки „Прясно месо собствено производство” и „БДС”, макар да продавам предимно замразени филета и субпродукти внос, но клиентелата е кът и няма пари. Вярно, месото вече отдавна не е това, което беше, но то и хлябът не е хляб, и сиренето не е сирене, и млякото не е мляко. Дори локума, тахан халвата, лимонадата, ореховките и бозата, вече не са истински локум, тахан халва, лимонада, ореховки и боза… или поне така разправят дечурлигата. Ама дечурлига – дай им да дрънкат на тях и да ми крънкат джобни всеки ден.

Винсент


Драги Тео,
Знам, че при теб годишните времена не ти влияят особено на бизнеса, но за мен сезоните са истинско мъчение, тъй като знаеш, че макар и месар, съм заклет вегетарианец, да не кажа веган. Не мога да смогна от оборота да изхраня пустото си семейство от вегетарианци, защото плодовете и зеленчуците напук на всякаква пазарна логика в тази малоумна държава са по-скъпи от месото и то в пъти. Тъкмо започнат да падат цените на цитрусите и скачат тези на ябълките и крушите – внос от Аржентина, на пъпешите от Испания, на кайсиите от Турция и дините от Македония. В същото време агнешкото мърда нагоре само по Великден и Гергьовден, а свинското, телешкото, пилешкото, заешкото и дивечът държат едни и същи тарифи целогодишно. Какво да правя?

Винсент


Драги Тео,
Не знам как е във вашия пършив градец, но тук – в „Града на 6-те МОЛ-а”, ни се разказва играта на нас месарите, пък и на целокупния дребен, малък и среден бизнес… доколкото го има все още... МОЛ-овете и големите вериги хипермаркети ни цакат с намаления, промоции и масирано подбиване на цените. Аз вкарвам един пикап месо от Румъния, те довличат 3 презокеански кораба с агнета от Нова Зеландия. На всичкото отгоре оранжерийните краставици поскъпнаха двойно, а оранжерийните домати – почти тройно, заради проливните дъждове и сушата след тях, казват. Ще умра от глад, парите не стигат за салата…

Винсент

Драги Тео,
Знаеш, че винаги съм живял здравословно, макар и окървавен месар с омазнена престилка и гумени ботуши, но цял живот съм бил във форма от вегетарианството. Сега обаче съм залинял, слабея, мартинките ми направо треперят, приятелю. Вносните плодове и зеленчуци са воднисти и безвкусни, и в тях няма много хранителни вещества, а нашенските са скъпи и фрашкани с нитрати /от които получих дори някакъв неприятен обрив, който така и не мога да премахна/. Завиждам ти на шкембето и червените бузи, дебелако, понякога, ама няма да се предам и месо няма да вкуся, да не говорим за гадости като антракс, луда крава, шап, метил и прочее „благинки”, на които се радвате вие – овцеядци и свинеядци такива, дебели и задоволени.

Винсент

… 

Драги Тео,
Онзи ден в месарницата нахлу някаква хардкор шайка. Поне 30-40 типа бяха, всичките с кубинки, комбат гащи, вериги, бръснати глави, страшна работа ти казвам. Били вегани до един викат, против дрогата, пиячката, месото, насилието, ама не им личеше, мамка им. Аз – видиш ли – съм бил месар, колач, касапин, убиец, кръвопиец, палач, реват копелетата. Разбиха витрините и фризерите, разпиляха месищата, тъпкаха го с кубинки, пуснаха си Cro-Mags, удариха едно пого, квичаха като прасета „Open Your Minds!”. И си заминаха. Започвам сериозно да се замислям дали е уместно, разумно и финансово издържано един месар днес и в тази загубена държава да е вегетарианец, камо ли пък веган. Ти как мислиш?

Винсент

Драги Тео,
Така ми къркорят червата заради вонята на месо в месарницата и заради високите цени на плодове и зеленчуци на едро и дребно, че съм настроен на вълна гатанки. Ето ти едно: Какво е общото между Орландо Блум, Дани де Вито, Камерън Диаз, Пенелопе Круз, Дейвид Духовни, Памела Андерсън, Деми Мур, Ким Бейсинджър, Джулия Робъртс, Алисия Силвърстоун, Брайън Адамс, Кърт Кобейн, Били Айдъл, Майкъл Джексън, Аланис Морисет, Принс, Бритни Спиърс, Тина Търнър, Шанайа Туеин и Ванеса Уилямс?... От друга страна: Какво общо имат всички тези пишлемета с Иван Костов, Галя от „Каризма”, Коцето-Калки, Дичо от Д-2, Ани Пападопуло, Лияна и Дони /без Момчил/? Много просто. Първо  – всички те са вегетарианци. И второ – никой от тях не е месар, с изключение на Милен Цветков, ама той пък май не е вегетарианец…

Винсент


Драги Тео,
Вчера вече не издържах, след като на пазара ми взеха за две връзки репички, една връзка пресен лук и кило тиквички пари колкото за тегло живо агне по Гергьовден. Лека-полека проядох яйца от щастливи кокошки. Нищо не ми стана. После опитах от разреденото кисело и прясно мляко, дето никога не се развалят и чиито проценти са толкова проценти, колкото лева е валута. Пак оцелях. Накрая започнах да се тъпча със сирене и кашкавал, в които няма нищо животинско като произход явно, а само консерванти, оцветители и соево брашно. Все още всичко с мен е наред. Поне се заситих, а е и по-евтино, отколкото да си давам цялата заплата и да влизам в борчове, пазарувайки ежедневно само плодове и зеленчуци за трапезата у нас.

Винсент

Драги Тео,
След като започнах да ям яйца без яйца, сирене без сирене, кашкавал без кашкавал и мляко без мляко, взех смело решение да преструктурирам бизнеса. В понеделник затворих окончателно месарницата, обърнах табелата наопаки и от задната и страна изписах с големи букви „ПЛОД-ЗЕЛЕНЧУК”. Така поне едно е сигурно – ще правя повечко пари от оборота и най-сетне ще мога и аз самият да си хапвам от стоката. Пък и надявам се по този начин вече да не ме закачат онези копелдаци – хардкораджиите-вегани, и да не ми трошат инвентара и имуществото, защото знаеш, приятелю мой, как сме затънали всички ние – дребните частници, и как от кредити, държавни дивотии и мошеници глава не можем да вдигнем, камо ли да заделим нещо настрана. Вярно, не е толкова вълнуващо като да си месар и няма толкова много мухи и бели червеи по щанда, но зарзаватчиите поне водят нормален живот…

Винсент


Записал месарско-вегетарианската епистоларна връзка: Камен Петров
Публикуване на коментар