неделя, 6 януари 2013 г.

Отрязаха ми езика...


Доскоро владеех свободно - писмено и говоримо, шест езика. Родният си - българският, руски, немски, френски, английски и хинди.
Чувствах се доста космополитно. Удобно ми беше при екскурзиите в чужбина. В Интернет нямах езикови бариери - било да забия манекенка от Индокитай, било да намеря най-новия хондураски порно филм, било да изкопая рецепта на любимата от индийски кулинарен портал или да проследя коментарите на живо на Диего Марадона от футболното първенство на Южна Америка… Като полиглот нямах проблеми журналистическите ми статии и късите разкази, които публикувах в блога си, да достигат до милиони хора по цял свят, вместо до едва може би едва десетината хиляди останали четящи, пишещи и говорещи смислено грамотни българи, останали в страната си.
Напоследък обаче всичко се прецака.
Изведнъж, макар да владеех основните световни езици, новинарите по националните ни телевизии заговориха на неразбираем за самия мен език.
Започнах да не проумявам изказванията и анализите на банкери, политици, академици и патриарски, за министър-председателя и президента да не говорим.
Някой без предупреждение хакна блога ми и не беше от Анонимус.
После НСБОП направо го затвори и пуснаха на негово място слайдшоу с лъскави цветни снимки от строежи на магистрали, рязания на ленти и гостувания на премиера по света.
Започнаха без причина да трият коментарите ми под интересуващите ме статии в икономически, социални и политически сайтове.
В същото време спираха собствените ми статии, в които изказвах позиции по социални въпроси и насърчаваха такива, в които проследявам цената на лука на пазара по Великден.
Щом си отварях устата на някой митинг, веднага ми я затваряха с палка.
Поисках ли увеличение на заплатата, ме заплашваха с уволнение.
Накрай направо започнаха да ми нареждат какво мисля, какво да казвам и какво да правя.
Казват ми: Имаш си магистрали, за какво са ти хляб и работа?!
Казват ми: Дай ни детето си да му промием мозъка още на 4 годинки или спираме майчинските от 35 кинта на жена ти!
Казват ми: Пуши си у дома, кво ти пука, че кръчмарите фалират!
Казват ми: Като не си кара на скъп бензин като у Европата, репатрирай си таратайката и си купи велосипед!
Казват ми: Нашите селяни отглеждат само щастливи кокошки и прасета, затова яж само замразените от БИЛА и КАУФЛАНД!
Казват ми: Нашето правителство реализира ръст на износа на селскостопанска продукция, затова си купувай на пазара ГМО краставици от Тайланд, дини от Аляска, домати от Заир, череши от Азърбейджан, картофи от Сейшълските острови и агнета от Нова Зеландия!
Казват ми: Онова в Несебър, застроеното, НЕ СА дюни, пък и още Станишев започнал строителството.
Казват ми: "Гласувай на референдума с "НЕ"!
Това е, хора, уважаеми приятели и съседи!
Отрязаха ми езика!
Кастрираха ме с една дума като полиглот.
Сега владея свободно само пет езика. Руски, немски, френски, английски и хинди. На родния си български не смея да се обадя, нито да напиша картичка от морето до баба, нито да драсна имейл в интернет, нито да си помисля дори нещо на ум.
Пазарувам си в бакалията на руски.
В офиса общувам с колегите на немски.
Обяснявам се в любов и си поръчвам дрехите на френски.
Правя си залозите за футболните мачове на английски.
И псувам на хинди.
Всъщност напоследък владея предимно хинди…

Камен Петров

П.П. Добре, че синът ми Камо Младши тези дни навърши десет месеца и проговори - рано, рано - като мама и тате. Говори си на български детето. Още не са го прекършили. А първата му дума беше "Мамата!"…


Няма коментари: