понеделник, 28 октомври 2019 г.

Честит рожден ден, мамо!

Мамо,

Днешният ден, на който си родена и ти, е 301-ият ден в годината според Григорианския календар и остават 64 дни до края на годината.

На този ден Христофор Колумб открива остров Куба.

Президентът Гроувър Кливланд открива официално Статуята на Свободата в Ню Йорк.

Чехословакия обявава независимост от Австро-унгарската империя.

В САЩ въвеждат Сухия режим, което пък води на възход на гангстерските войни и на бун на джаз поколението, по-известно и като изгубеното поколение, част от което са Хемингуей и Фитцджералд.

В Сан Франциско е създадена любимата и на двама ни група Metallica.
Родени са философът Еразъм Ротердамски, политикът Цанко Церковски, писателят Ивлин Уо, художникът Френсис Бейкън, култовият футболист Гаринча, поетът Евтим Евтимов, актьорът Кирил Варийски, компютърният гуру Бил Гейтс, певецът Ерос Рамацоти, актрисата Джулия Робъртс, актьорът Хоакин Финикс.

На днешния ден, освен теб, празници имат анимацията, Кипър, Гърция, Словакия и Чехия.

Не знаеше всичко това, нали мамо?

И аз не го знаех.

Знам само, че днес празнуваш кръгла годишнина и през всичките тези години си била най-обичливата, грижовна и мила майка, най-преданата и всеотдайна съпруга, най-добрият и верен приятел и най-лъчезарната и чиста жена, която познавам.

Без теб това семейство нямаше да бъде истинско семейство, а синовете ти нямаше да израстнат и да се превърнат в това, което са днес.

Обичам те много!

Честит рожден ден!

Твоят Камо

неделя, 27 октомври 2019 г.

Вот до живот или 143% избирателна активност


27 октомври
8:00 часа

Гласувах.
Пуснах трите чаршафовидни бюлетини точно там, където ми казаха да ги пусна, когато ми дадоха 20-те лева, после се отбих до барчето в изборната секция.
В ъгъла двама застъпници от ДПС цакаха карти с двама тъмнокафяви застъпници.
Покибичих известно време до играчите, докато не изпих 20-тачката във вид на водка, после си тръгнах.
По това време в секцията се появиха само една ранобудна бабичка и платинена блондинка с огромни цици, която оказа се била окъсняла проститутка, която сбъркала вратата на секцията с тази на съседната шкембеджийница.
Избирателна активност 0,002%.

9:00 часа
Пак гласувах.
Понеже първата 20-тачка беше изчезнала рано-рано, ми се наложи отново да се тътря към урната, за да пусна гласа си за този, за който казаха че трябвало да пусна гласа си, иначе щели да ми разгонят майката или нещо такова.
Народът явно вече беше обхванат от възрожденски напън, защото в този час в секцията заварих цели 4 ранобудни бабички и цигански клан, наброяващ 11 ентусиазирани избиратели. Всички се бяха наредили чинно пред човека с парите, който на входа раздаваше по 20 лева и ги инструктираше от един таен списък. После си гласуваха като бели хора и отиваха да пият.
Наредих се и аз, получих 20 кинта, изслушах инструкциите и си пуснах бюлетината.
Изпих едно на барчето в избирателната секция и се прибрах.
Избирателна активност 2,12%.

10:00 часа
Заради върнатото с 1 час назад астрономическо време и заради вредните последици от запоя по комшийски по повод Димитровден, не бях сигурен колко точно е часа и дали вече съм гласувал, затова реших да си пробвам пак късмета.
Късметът ми проработи.
Пред секцията ме инструктираха и финансираха, макар да направиха учудени физиономии, тип "Пак ли ти, бе?!". На ъгъла трима застъпници от три големи политически сили крещяха лозунги, пееха възрожденски песни и раздаваха забранени от закона агитационни материали. Взех си по един наръч от всичките за разпалки, влязох и гласувах.
Ударих едно на барчето в секцията.
Избирателна активност 3,31%.

14:00 часа
Изборната водка явно ми дойде нанагорно, защото съм проспал няколко часа от напрегнатия изборен ден. Сиреч - проспах и възможността да изкарам още някой и друг лев от горещите привърженици на отделните партии, които се грижеха за благосъстоянието на избирателите пред урните.
Метнах едно яке, че беше захладняло и се запътих към изборната секция.
Половината ромска махала чакаше на опашка за инструкции и основен капитал, тъй че чинно се наредих след мангалите и си минах по реда с известно закъснение, но почерпен на барчето в секцията и опаричен до следващото гласуване.
Това пускане на вота се оказа и гастрономическо изкушение, защото този път пред секцията раздаваха и кюфтета.
Избирателна активност 6,01%.



17:00 часа
В този късен изборен час се почувствах достатъчно екзистенциално от изпитата водка, пуснатите бюлетини и чутите агитации пред урната, за да се замисля.
Замислих се как горкия аз съм само една нищожна електорална единица на фона на всичките 6 355 633 души в държавата, които днес трябваше да пуснат бюлетините си в 11 661 секции в цялата страна.
Лично аз дълбоко се съмнявах, че дори и половината от тях ще се засилят да гласуват в този слънчев ден, въпреки 20-тачките и кюфтетата. Вероятно повечето щяха да са на плажа, на работа, на село, на вилата или на гости на тъщата в Карнобат.
Все пак пред нашата сакция ентусиастите бяха достатъчно, за да се наредя на поредната опашка, преди да мога да дам демократичния си вот в полза на онези хора, за които ми казаха, че трябвало да се даде демократичен вот, че да се запази статуквото.Ббарманката неодобрително отбеляза, че ми била 8-та поред водка за днес.
Отминах подмятането с презрително мълчание.
Избирателна активност 7,44%.

20:00 часа
Навън се беше стъмнило зловещо.
Откъм морето виеше леденостуден вятър, вещаещ гладна зима.
Улиците бяха мрачни и пусти и единствено редки електорални единици си подмоткваха от изборна секция на изборна секция.
Гласувах набързо тоя път, глътнах водката на барчето в секцията на екс, прибрах си 20-тачката, кюфтетата и поредния наръч незаконни агитационни материали и се прибрах със свински тръс, защото в мрачната изборна нощ ме побиваха тръпки.
В този момент в цялата страна и чужбина хиляди мъртви души се вдигаха от гробовете и се запътваха виейки към луната, стенейки и дрънчейки с веригите си към изборните урни, за да дадат своя верен вот, заръчан от Вожда... пардон - от Дявола.
Живите мъртви гласуваха. Хелоуин беше дошъл...
Избирателна активност 143%...

Снимка https://bgizbori.org