петък, 3 май 2019 г.

Грозни звуци в асансьора

Слушам 6-годишният си син, който както обикновено си пее, тананика и откровено пищи из банята и си мисля какъв странен феномен кара хората да се отпускат по този начин в мокрото помещение.
Може би изолацията?
Може би самотата?
Може би акустиката?
Кой знае.
Според едно изследване, българите къпят децата си два пъти по-рядко от французите, но за сметка на това пък пеят два пъти повече, докато са в банята.
Според други, пеенето насаме докато се къпем, ни помага да преборим стреса и си е направо здравословно. Пеенето насаме лекува, прогонва депресията и е забавно.
Това е положението.
Може би по същите тези причини самият аз се улавям често, че си пея сам и в асансьора.
Няма майтап.
Нагоре-надолу.
Натискаш копчето за 10-тия етаж и изпраскваш едно парче на Майкъл Джексън.
Спускаш се от 16-то ниво към партера и имаш време да забиеш "Стълба към небето" на Цепелин, която иначе е по-известна с това, че заради времетраенето си е любима на радио водещите, тъй като им дава време да отскочат до тоалетната... по голяма нужда.
Понякога се чудя дали съседа, който в същия момент натиска копчето за повикване на 5-тия етаж, не се дехуманизира силно, щом от прелитащата покрай етажа му асансьорна кабина се разнесе пасаж от някоя песен на Металика или Ю2 в мое изпълнение.
Казват, че музиката на Шаде е асансьорна музика, но самият аз предпочитам репертоар от по-ударни и нахъсани парчета, докато пъпля в тясната раздрънкана кабина покрай етажите.
Изпълненията ми разбира се са под всякаква критика, понеже едно, че страдам от пълна липса на музикален слух, второ - пея като вол, и трето - английското ми произношение е по-зле от това на мигрант по време на паспортна проверка на сръбската граница.
Няма значение обаче.
В асансьора съм сам!
Ше пея както си искам.
Вярно, че се получава обикновено нещо като ремикс на "Кен ли" или онова прословуто "Хей, чичо, имаш ли салам?" в припева от "Тухла в стената" на Пинк Флойд, но това е положението.
Все пак спрях да си тананикам "Love in the elevator" на Аеросмит, след като веднъж от силното клатене по време на изпълнението ми древната асансьорна кабина едва не се откачи от въжетата и не полетя самосиндикално в шахтата, а и ми предизвикваше ерекция.
Пеенето в асансьора при всяко положение си е екстремно преживяване в сравнение с аналогичното такова в банята, по същата причина, поради която секса в асансьора може да е по-опасен от този под душа. Просто винаги може да ви спипат.
Е, мен ме спипа онзи същият съсед от 5-тия етаж на излизане от кабинката с мнителен поглед и мазно запитване:
- Комшу, абе какви са тия грозни звуци в асансьора?
Е, оттогава позанемарих този ексремен спорт, тъй че се завърнах към автокакафонията в добрата стара баня, където си оспорваме сцената с малкия ми син.
Само че докато той пее "Жаба, жабурана" и "Аз съм Батман и съм готин", аз рева "Seek and destroy" на Металика или "Should i stay or should i go" на Клаш.
С една дума - съседът вече е доволен.
Майката на сина ми - не.